Ez Erzsébet, ez az élet

Utolsó kommentek

Pesterzsébet képek

2010.11.01. 21:33 KisPisti

Erzsébeti Kocsmakörkép: Vol. 1

Felvirradt hát a nagy nap. 2010. október 31-e, vasárnap. Gyönyörű késő őszi idő. Nekivágtunk, hogy felderítsük Pesterzsébet legeldugottabb és legexpozáltabb kricsmijeit. Kis csapatunk a jókedvvel együtt konstans módon gyarapodott. Minden a Nevadában kezdődött…

 

Nevada Presszó (Mártírok útja- Kun utca sarka)

Sima saroképület, a másik fele vélhetően lakóépületként funkcionál. Belépve a mennyezeten található meghökkentő mennyiségű színes lufi volt a legfeltűnőbb (mint azt megtudtuk esküvő volt pénteken. Itt? Hát OMG…), no meg az alattuk terpeszkedő biliárdasztal. A belső, kisebb helységben egy pult két bárszékkel, mögötte az ötvenes rácsodálkozósan haverkodós „humorbomba” pultos néni, akinek minden vágya volt, hogy vigyük magunkkal kocsmatúrázni. Én ezen még illedelmesen elnevetgéltem, a távozáskor megeresztett „ Na, jót főztem?”-je nekem már kicsit sok volt, de hát kinek mi. A vendégsereg kimerült két 70+-os idős emberben, akik egészen érdekes módon a hátsó ajtón hatoltak be az objektumba, innentől fogva nem sok vizet- csak némi bort- zavartak. A megérkezésünk után kérés nélkül bekapcsolt, ráadásul indokolatlan hangerővel szóló mulatós jelentősen rontott az összképen, ami amúgy is csak a szódával elmegy szintet ütötte meg. Legnagyobb előnye, hogy a buszmegállóba épült, ha már járni sem tudsz, akkor is sanszos, hogy- ha haza nem is, de- legalább a buszra felkerülsz…és azért valljuk be: ez elég kevés. Ide aligha fogok visszatérni. 

Ászok üveges: 280.-
Kis fröccs: 100.-, Nagy fröccs: 180.-
Kommersz: 110.-/3cl, 160.-/5cl Unicum: 400.-
Nyitvatartás: h-v 8-22
Egyéb: TV, billiárd, zenegép, WC-papír
 



Klauzál Eszpresszó (Mártírok útja- Klauzál utca sarka)

Ez is egy saroképület, pont a Nevadával szemben. Ha fel lenne húzva a redőny, a Nevadából kirepülő biliárdgolyó- átpattogva a Mártírok útján- simán betörhetné az ablakot. Sötétbarna, aprócska pult, rengeteg focis ereklye (egyértelműen újpesti érzelmű hely, nem is értem a hatalmas Bp. Honvéd címert a pult fölött) fogadta ötfős társaságunkat- amely meg is töltötte a helyet. Állva. Viccen kívül. Nem volt összesen öt szék a két asztalnál. NAGYON kicsi a hely, én már épp rákészültem az állva ivásra, mikor az amúgy kicsit morcinak tűnő, később talán kicsit feloldódó 60 körüli pultos néni közölte, hogy le is lehet menni a pincehelységbe. Természetesen nem mondtunk nemet és láss csodát… odalenn gyakorlatilag egy lounge fogadott minket, öten simán elfértünk a kanapén, tv is van, meg sakk és egyéb játékok. Nagyon kényelmes kis klubestet lehet ide kanyarintani. A lépcső viszont életveszélyesen meredek és szűk. Rajtunk kívül egyetlen normálisabbnak tűnő 60-as bácsi üldögélt fenn, de megvan rá a sansz hogy ő volt a tulaj, de legalábbis a pultosnő férje. Nagyon finom borból kaptuk a kisfröccsöt- igaz, a 200 froncsinál átgondolja az ember az ár/érték arányt. Én nagyon jól éreztem magam itt. Ide biztosan visszajövök még.

Ászok üveges: 280.-
Kis fröccs: 200.- minőségi, finom borból!, Nagy fröccs: 380.-
Unicum: 400.-
Egyéb: TV, darts, óriási kanapék, WC-papír, kézmosó
 



Marika Söröző (Jókai utca- Zrínyi utca sarka)

A rendkívül ízléses (érzed, amit érezni kell…) piros alapon sárga betűkkel kivitelezett tábla hirdeti Marika Sörözőjét. A változatosság kedvéért egy újabb saroképület, Erzsébet egyik legpatinásabb (érezd, amit érezni kell…) részén, ahol maga Marika szolgál ki, rögtön pofátlanul hülyének nézve minket, palackozott borként töltögetve nekünk valami flakonos löttyöt… azt sem mondanám, hogy hatvan forintért ajándék, a kamuzás meg végképp nem jön be. Az áron meg ne csodálkozzon senki, nem ez volt a legolcsóbb és nem is a legrosszabb fröccs, amit az este nyújtani tudott. A hely irgalmatlan meleg, én azonnal lehánytam magamról a kabátomat- persze csak a széktámlára. Billegős, műanyagabroszos asztalhoz huppantunk le-máshova nem is tudtunk volna, a többi 5 ülőhely ugyanis foglalt volt… méghozzá a legszerencsétlenebb, idős, láthatóan nincstelen, alkoholista figurák által. Veszélyességi faktoruk vélhetően csak Kádár János szidalmazásával emelhető 0-ról 1-re egy százas skálán, de annyira nyomasztó arcok voltak, hogy én csendben próbáltam gyorsan inni, pedig ez rám nem jellemző. Mármint a csend. A hely amúgy kicsi, mint már említettem meleg és egy kupleráj, szériatartozéka egy fehér blöki, akinek a finom illatáról Marika az alkeszekkel értekezett, én próbáltam inkább az értékekre figyelni, mert hallottam már lopásra idomított kutyáról, de ez a kis zsebfarkas nem próbálkozott most ilyesmivel. Marika ruhája, rejtvényei meg minden cucca az egyik asztalhoz leszórva, gyönyörű volt (érezd, amit kell…). Amilyen gyorsan lehetett, leléptünk és én legalábbis vissza sem néztem. Ide soha többé nem fogok visszajönni.

Ászok üveges: 270.-
Kis fröccs: 60.-, Nagy fröccs: 130.-
Vilmos: 400.-
Nyitvatartás: h-v 8-22
Egyéb: TV és zenegép amit állítólag be sem indítanak, mert drága (?)
 



Bárd Presszó (Jókai utca - József Attila utca sarok)

A Jókai utcán a Csarnok felé haladva található ez a hely, ami nagyjából a legsemmilyenebb volt egész este. Semmilyen fröccs, semmilyen székek, semmilyen asztalok, semmilyen pultosnő, ordenáré wc… még a többi vendég is semmilyen volt, mert lehet, hogy súlyos arcok voltak, de beszippantotta őket a játékgép. Amíg ott voltunk, meg sem rezzentek, csak nyomogatták a gépet, hátha ma jön el a Kánaán. Nem jött. Mi viszont mentünk. Hamar. Ide soha nem fogok visszajönni.

Ászok üveges: 280.-
Kis fröccs: 75.-, Nagy fröccs: 135.-
Kommersz: 90-/3cl, 160.-/5cl
Unicum: 420.-
Egyéb: TV, játékgép, kivetítő vászon
 



Mister Söröző (Kossuth Lajos utca Jókai utcához közel eső része, majdnem sarok)

A méltán(?) híres(?) Mister söröző-lánc Erzsébeti depója szolgáltatta az est legrosszabb fröccsét- és bár ez egy söröző, azért az egy deci szóda- egy deci bor elég egzakt dolog… főleg 165 forintért! A pálinka állítólag finom volt, a pultosnő szerintem egészen készséges, viszont maga a hely eléggé koncepciótlannak tűnik… mintha egy bécsi kávéház és egy prágai sörcsarnok torz szerelemgyerekét látnám viszont- Erzsébeten. Hatalmas tér, szinte már kérdezné az ember, hogy hol lehet sétálójegyet venni, márvány padló, öt darab kávéházi asztal, ebből az egyik számomra érthetetlen okból félig elszeparálva, mintha az valami külön boksz lenne pedig nem, csak egy OSB-lap van odaoktrojálva. A törzsközönség nagyjából hat idősebb férfiember, akik a pulttól asztalukig csoszognak a söröskorsajukkal vagy vissza- ugyanis több tábla figyelmeztet, hogy a poharakat a pulthoz vissza kell vinni. No service. No fene. Nagy baj nincs, vész esetén akár vissza is térhetek ide, de nem fogok sírni, ha zárva lesz.

Ászok üveges: 250.-
Kis fröccs: 60.-, Nagy fröccs: 110.-
Kommersz: 95.-/3cl, 155.-/5cl
Unicum: 375.-
Egyéb: TV, játékgép, cigi
 



Szivacs Eszpresszó (Szivacs utca Jókai utcához közel eső része)

Ha a Mister Sörözőből kilépve egyenesen átvágsz a két toronyház közötti „gödrön”, kissé balkéz felé máris mutatni fogja magát sárga cégérével a Szivacs Eszpresszó és hívogat, hogy térj be! Én pedig bátran azt mondom: tedd azt! Számomra teljesen egyértelműen az este legkellemesebb meglepetése. Mert a bizarr név- én valami egészen lepukkant tütübárt tudok elképzelni ilyen névvel- mögött egy nagyon igényes, aranyos kis hely rejtőzködik, amelyik ugyan nem alkalmas egy 20 fős társaságnak, mert jó, ha a bárszékekkel együtt 10 hely van a fönti részen, azok is nagyjából 6 négyzetméterre összezsúfolva- ugyanakkor ide simán elhoznám még a csajomat is kávézni vagy meginni egy italt. A pultoshölgy talán egy picit lassúkezű, de lehet, hogy én vagyok túl szigorú és sokfélét is kértünk meg úgy egyébként sem volt zavaróan vontatott a kiszolgálás. Kérdéseinkre készségesen válaszolt, a többi vendéggel- két idősebb úr- pedig udvariasan elbeszélgetett. Kicsit westernes-re van véve a figura, jó kis countryzenék szóltak egy válogatáscédé-ről. Megjegyzendő még az óriási lcd-tv. Az egész placc alatt van egy raktárként is funkcionáló billiárdszoba, amelyet körbe lehet ülni a fel mentén. Itt viszont már elférnek húsznál többen is, igaz, ha a Klauzál Eszpresszó lépcsője életveszélyes, akkor ez itt maga a halál. Iszonyatosan meredek, a lépcsőfokok nincsenek olyan szélesek, mint Geronazzo Mária szája- és ez utóbbira jobb szívvel is lép rá az ember. Itt két sör után esélyes, spicces állapotban garantált a lezúgás. Még egyszer: az est fénypontja, majd másfél órát voltunk itt! Ide biztosan vissza fogok térni.
Megjegyzés: pár méterre találtunk egy kínai kajáldát, zárva. Mire megfordultunk volna, kinyitott:) Lájk, ajánlom!:)

Ászok üveges: 260.-
Kis fröccs: 200.-
Unicum: 400.-
Nyitvatartás: h-v 22-ig
Egyéb: TV, kivetítő, billiárd, WC-papír, cigi, vízipipa
 



Hörpi Borozó (Nagysándor József utca- Köteles utca sarka)

A Köteles utca felől juthatsz be a kertbe, majd behatolsz az ajtón- nem lehet elrontani. Emlékeim szerint nyáron kiülős a hely, most nem voltak kinn székek. Kézzel írott papírfecni hirdeti, hogy a Royal Vodka féldecije 195 forint! Egyértelműen garázsból átépített, eléggé rendetlen helyecske, be van zsúfolva flipper, csocsóasztal a székek, asztalok közé, komplett tájrendezés nélkül nehézkesen használható mindkettő. A pultos lányt 25-30 közöttinek saccolom, nem volt valami nyájas, lehet, hogy a hajszőkítés és/vagy a szemöldöktetoválás során történt valami baleset. Négy idősebb arc ült benn- mindenki kabátban, fűtés nuku, de legalábbis teljesen hatástalan-ebből a kisvodkákat szürcsölgető bajszos bácsi, aki vélhetően a banda szellemi vezére, az alábbi kijelentésekre ragadtatta magát: „No, hányan vagytok még?Hány évesek vagytok, 17? Ezeknek az egyik fele Einstein, a másik Petőfi!” Muris volt a kisöreg, később Vin Diesel-t szinkronizálta az RTL-Klubon. Ja, eladó a tv-jük, állvány nélkül! Semmi extra, szükség esetén visszatérésem nem kizárt.

Ászok üveges: 250.-
Kis fröccs: 100.-, Nagy fröccs: 190.-
Kommersz: 100.-/3cl, 170.-/5cl
Egyéb: TV (eladó:)), flipper, sakk, kártya, WC-papír
 



Szalon Söröző (Nagysándor József utca 207. a Kispest felől érkező 151-es és 99-es buszok megállójában közvetlenül)

A legtudatosabban végigvitt koncepciójú hely volt az egész este folyamán. Westernes, de még inkább motoros kocsma, rock zene (Metallica, Guns ’n’ Roses, Manowar, Creedence, majd Forrest Gump soundtrack-ek), faborítás, fa asztalok, amerikai és motoros zászlók mindenhol. Még a kulturált wc hátsó ablakát is rönkdeszkákkal szögelték le. Tíz fő kényelmesen leülhet egy asztalhoz, csak két plusz széket kellett keríteni. A pultos semleges 40-es fazon, a többi vendég 3 későharmincas, balhémentesnek tűnő, nemzeti érzelmű figura, akik darts- oztak. Nagyon jól el volt találva a zene hangereje, lehetett hallani és élvezni, de a beszélgetést sem nyomta el. Öt fő fölötti társasággal az igazi, szerintem, ha így adódik, ide szívesen beugrok máskor is.

Ászok üveges: 280.-
Kis fröccs: 165.-
Egyéb: csocsó, flipper, WC-papír



Makk Hetes (Nagykőrösi út 19.)

Túránk első felvonásának utolsó állomása, a legolcsóbb kisfröccsel (40 kőkemény magyar forint). Társaim már-már feladták a reményt, hogy fél 11 magasságában találunk nyitott helyet, de én csak űztem-hajtottam őket… és nem is hiába. A Makk Hetesben SOKAN voltak, legalább 8-10 fő rajtunk kívül, egészen vegyes összetételben. Voltak itt pókerező öregek, köztük egy hölgy is, pultot támasztő későharmincas férfi, minket kissé gyanakodva méregető, félelmetes, 50 körüli pultosnő, akinek csak akkor rándult meg egy Steve McQueen-i mosoly az ajkán, mikor a hat kisfröccs és egy üveg Ászok ellenértékeként követelt 460 (!!!) forint kiegyenlítését Gabesz egy emberként vállalta magára… no igen, egy igazi úr! A Makk Hetes koncepciója egy vadászház hangulatú hely kialakítása, ami tulajdonképp egész jól sikerült… legalábbis láttam trófeákat. Futó pillantást vetve úgy láttam, hogy van lehetőség kiülésre is. Egy kissé kiesik a fősodorból, de úgy tűnik, ennek ellenére nyitva van a leglehetetlenebb időpontban is- ez megnöveli a visszatérés esélyét. Valami azt súgja, hogy meglátogatom még a helyet.

Ászok üveges: 195.-
Kis fröccs: 40.-, Nagy fröccs: 90.-
Nyitvatartás: h-v 22-ig (papíron...:))
Egyéb: TV, csocsó, póker

 

Szólj hozzá!

Címkék: sör bor kocsma söröző fröccs borozó


A bejegyzés trackback címe:

https://pesterzsebet.blog.hu/api/trackback/id/tr962414668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása